Als je toekomstbestendig wilt wonen, begin dan met isoleren. Hierdoor verbruik je minder energie, woon je comfortabeler en belast je het klimaat minder. Duurzamer wonen gaat hand in hand met woningisolatie. In dit artikel leggen we uit welke stap je als eerste kunt zetten om jouw huis duurzamer of zelfs energieneutraal te maken. We leggen uit wat een energieneutraal huis is en geven tips over hoe je het verduurzamen van je woning kunt aanpakken.
We noemen een huis energieneutraal als de woning gemiddeld over een jaar genomen evenveel energie opwekt als verbruikt, waarbij de verbruikte energie duurzaam wordt opgewekt. Dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp te gebruiken om de woning te verwarmen. Ook kunnen je zonnepanelen gebruiken om water voor sanitair- en keukengebruik te verwarmen. De energie die je met zonnepanelen opwekt, verbruik je zelf.
Bij een energieneutrale woning gaat het om de balans tussen opgewekte en benodigde energie. Om de hoeveelheid energie die nodig is voor de woning zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk de woning goed te isoleren. Immers, hoe minder energie je nodig hebt, hoe minder je hoeft op te wekken.
Voor een energieneutraal huis wil je zo weinig mogelijk energie gebruiken. Dat lukt niet als alle warmte via het dak, de muren, de vloer en het glas ontsnapt.
Door te isoleren zorg je ervoor dat:
Wil je een toekomstbestendig wonen, dan is isoleren essentieel. Pas als de isolatie op orde is, kun je vervolgstappen zetten zoals het installeren van zonnepanelen.
Voor het isoleren van een huis onderscheiden we vijf verschillende onderdelen. Gekeken vanaf de begane grond zijn dat:
Voor een toekomstbestendige woning is het belangrijk dat de isolatie optimaal is. Het is daarom van belang om alle isolatiemogelijkheden te overwegen en indien nodig toe te passen.
Het isoleren van een woning is een behoorlijke investering, maar gelukkig helpt de Rijksoverheid een handje. Voor het verduurzamen kan subsidie aangevraagd worden in het kader van de ISDE, de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing. Met deze subsidieregeling ondersteunt de overheid woningeigenaren bij het toekomstbestendig maken van hun woning.
De belangrijkste regels voor de subsidie zijn:
Dit zijn in het kort een paar belangrijke regels. De exacte voorwaarden, toegestane materialen en aanvraagprocedure vind je op Subsidie isolatiemaatregelen bij RVO.
Alle materialen waarvoor je subsidie kunt krijgen, hebben een eigen meldcode. Elke meldcode is uniek en maakt het heel eenvoudig om een materiaal te identificeren. Op de website van de RVO is met behulp van de meldcode het materiaal op te zoeken en is direct duidelijk welke eigenschappen het heeft. Ook weet je dan de hoogte van het subsidiebedrag per m2.
Bij de beoordeling van de subsidieaanvraag kijkt degene die de aanvraag behandelt naar de meldcodes. Daarom is het verstandig om tijdens de uitvoering van de werkzaamheden foto’s te maken van de gebruikte materialen en van het etiket. Deze kunnen met de aanvraag meegestuurd worden als bewijsmateriaal.
Een voorbeeld van de meldcode van schuimbeton is Greenager CFC-300 LBLE. Als je deze pagina opzoekt, zie je dat het toepasbaar is als vloerisolatie, merknaam GREENAGER+, geschikt voor alle woningen, wat de isolatiewaarde is en geen biobased bonus heeft.
Een toekomstbestendige woning begint met goede isolatie. Om dit te realiseren kun je dit stappenplan volgen:
Door een woning te isoleren zet je de eerste stap naar een energiezuinige of energieneutrale woning. Dit is met het oog op de stijgende energietarieven een slimme investering. Daarnaast woon je comfortabeler, heb je geen last van vocht en schimmel, mits goed geventileerd, verbruik je minder energie en draag je bij aan een beter klimaat. Na deze eerste stap kun je jouw woning verder optimaliseren door het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van bodem- en of vloerisolatie, dan kun je terecht bij de specialisten van Woodstock vloeren.